Kdo je Asociace nájemního bydlení

Asociace nájemního bydlení (ANB) je přední organizací v České republice, která zastupuje zájmy pronajímatelů bytů všech velikostí. ANB vznikla v roce 2020 s cílem vytvořit jednotnou platformu pro dialog a spolupráci mezi velkými institucionálními pronajímateli bytů. V tuto chvíli sdružuje 21 společností, které v Česku pronajímají více jak 60.000 bytů. V roce 2022 založila ANB Platformu individuálních pronajímatelů pro pronajímatele jednoho nebo několik investičních bytů s cílem více pomoci kultivaci a rozvoji i tohoto segmentu nájemního bydlení. Platforma individuálních pronajímatelů má v tuto chvíli několik set drobných pronajímatelů bytů. Tímto způsobem ANB reflektuje široké spektrum potřeb a výzev na trhu nájemního bydlení.

Naše poslání a cíle

Hlavním cílem ANB je podpora a rozvoj nájemního bydlení jako zásadní složky bytové politiky v České republice. Asociace usiluje o vytvoření stabilního a transparentního prostředí pro pronajímatele i nájemníky prostřednictvím prosazování spravedlivé legislativy, která vyvažuje zájmy všech stran. ANB také aktivně přispívá k tvorbě legislativních návrhů a iniciativ, které zlepšují právní rámec vztahů mezi pronajímateli a nájemníky.

Etický kodex a hlavní priority

ANB se řídí přísným etickým kodexem, který stanovuje standardy profesionálního a zodpovědného jednání pro všechny členy. Tento kodex zajišťuje, že naši členové poskytují kvalitní a férové služby, čímž přispívají k pozitivnímu obrazu nájemního bydlení. Mezi hlavní priority ANB patří zvyšování dostupnosti bydlení, podpora inovací ve správě nemovitostí a zajištění dlouhodobé udržitelnosti trhu s nájemním bydlením. ANB chrání nedotknutelnost soukromého vlastnictví a staví se proti netržním regulacím a zvyšování daňové zátěže.

Kulatý stůl bydlení

Každoročně ANB pořádá největší akci věnovanou nájemnímu bydlení v České republice – Kulatý stůl bydlení. Tento prestižní summit sdružuje klíčové hráče z trhu, odborníky, zástupce státní správy a média, aby společně diskutovali o aktuálních trendech, výzvách a budoucnosti nájemního bydlení. Kulatý stůl bydlení je platformou pro výměnu zkušeností a hledání inovativních řešení pro rozvoj trhu.

Vedení a spolupráce

Prezidentem ANB je od roku 2024 Jakub Vysocký. Asociace je vedená devítičlenným prezidiem složeným odborníků z různých oblastí nájemního bydlení. Pod jeho vedením Asociace spolupracuje jak s Ministerstvem pro místní rozvoj, Ministerstvem práce a sociálních věcí, Ministerstvem financí, Ministerstvem spravedlnosti a dalšími resorty. Pro zmíněná ministerstva je ANB silnou partnerskou organizací, což umožňuje efektivní dialog a implementaci politik zaměřených na zlepšení trhu s nájmem.

Budoucnost a výzvy

ANB se neustále rozvíjí a hledá nové cesty, jak podpořit nájemní bydlení v ČR. Mezi budoucí plány patří především vytvoření koncepce rozvoje trhu s nájemním bydlením, rozšiřování portfolia projektů kultivujících nájemní bydlení v ČR, zlepšování legislativního rámce a zvýšení povědomí o výhodách nájemního bydlení jako stabilní a udržitelné alternativy k vlastnickému bydlení. Asociace také plánuje posílit svou mezinárodní spolupráci a implementovat osvědčené postupy z jiných zemí, aby mohla poskytovat nejkvalitnější podporu svým členům.

Společenský dopad

ANB hraje klíčovou roli v podpoře dostupnosti a kvality nájemního bydlení, což má pozitivní dopad na celé komunity. Asociace se snaží přispět k rozvoji místních komunit prostřednictvím zodpovědného pronajímání a podpory dlouhodobých nájemních vztahů. Díky své práci ANB zajišťuje, že nájemní bydlení zůstává atraktivní a dostupné pro široké spektrum obyvatel.

Asociace nájemního bydlení je hybnou silou na trhu s bydlením v České republice. Díky svému odbornému přístupu, etickým standardům a aktivnímu zapojení do legislativních procesů je ANB nepostradatelným partnerem pro všechny, kteří se podílejí na tvorbě a správě nájemního bydlení.