Ředitel SFPI vysvětloval plány státu na podporu výstavby bytů na členské schůzi ANB

14. 06. 2024

Na své řádné členské schůzi v úterý 11.6.2024 přivítala asociace ředitele Státního fondu pro podporu investic (SFPI) Daniela Ryšávku. Osobně přišel členům asociace představit a vysvětlit možnosti, jak se může soukromý sektor zapojit do programu Dostupné bydlení. Jsme velmi rádi, že se spíše než o suchou prezentaci jednalo o velmi čilou debatu nad podmínkami a možnostmi, které program soukromému sektoru dává. Od září nabídne SFPI program Dostupné bydlení, ve kterém budou k dispozici 4,5 miliardy korun na zvýhodněné úvěry. V příštím roce se k němu přidá Národní rozvojová banka se svými nástroji za zhruba 3,5 miliardy korun. V obou případech tvoří většinu prostředků peníze z Národního plánu obnovy. Program je určen jak pro organizační složky samosprávy, tedy obce a kraje, tak pro soukromý sektor nebo neziskové organizace. Podporu bude možné využít na novostavby, stavební úpravy, rekonstrukce nebo přístavby. Část z peněz lze použít okamžitě, maximálně na 40 procent celkových nákladů při splnění konkrétních požadavků. Následný dotovaný úvěr ve výši základní sazby EU, pro ČR snížený až o tři procentní body, může být až do 65 procent ceny projektu. Celkově by dotace a výhodný úvěr mohly pokrýt až 90 procent investice. Splatnost je do 30 let a předčasné splacení je bez poplatků. Program ale v sobě zahrnuje spoustu detailů, které je potřeba pochopit, vstřebat, doptat se a teprve následně se rozhodnout, jestli je pro ten který subjekt vhodný či nikoliv. Díky za přínosnou návštěvu. Věříme, že jsme se s panem ředitelem neviděli naposledy.